Tallers Monogràfics

PREPARACIÓ DE L’ACTOR PER ENTRAR EN ESCENA
Analía Puentes (Uruguai)

 

 

Un entrenament basat en la respiració, la flexibilitat i l’expansió del moviment que connecta amb l’energia creativa. 

A més de ser actriu de teatre físic, imparteix classes del mètode GYROTONIC® i GYROKINESIS®, disciplines que li han permès desenvolupar aquest escalfament, tant a nivell físic com espiritual.

El taller servirà per mantenir el teu artista entrenat amb un cos disponible i present.

Durada: 6 hores

Adreçat a: actors, ballarins i artistes de diferents disciplines que desitjin connectar amb el seu cos i la seva creativitat.


IMPARTIT PER ANALÍA PUENTES

16/05  –  18h a 21h
17/05  –  18h a 21h

PREU: 40€
Alumnes Sans: 30€

ANALÍA PUENTES

 

Formada en dansa contemporània amb diferents ballarines i pedagogs referents al seu país. El 2014 es trasllada a Barcelona per treballar amb La Fura dels Baus. Graduada al Laboratorio Escuela de Expresión Corporal Dramática dirigida per Jessica Walker. També s’ha format en el mètode Keep Moving de Mercedes Boronat i en Tècnica Meisner amb el seu director Javier Galitó-Cava.


2023

FLUIR EN ESCENA
Cant i moviment segons Grotowski

La primera definició d’actuar a la RAE és: «dit d’una persona o d’una cosa: exercir actes propis de la seva naturalesa.» No ens podem oblidar d’això quan estem en un escenari o en un set cinematogràfic. Necessitem una forta connexió amb el nostre ésser i amb l’aquí i ara per comunicar veritat amb la nostra feina. També necessitem mantenir aquesta connexió durant tot el temps, necessitem «fluir». En la meva experiència amb diferents mestres he trobat dues eines poderoses per entrenar aquesta capacitat: el cant i el moviment segons els ensenyaments de J. Grotowski. En els últims anys de la seva investigació, Jerzy Grotowski, al Workcenter de Pontedera, Itàlia, es va centrar en el poder ritual del cant en viu i de la seva combinació amb el moviment físic per ajudar l’actor a assolir un nivell de con-fusió de cos i ment, alliberar energies creatives de manera natural i alhora millorar l’escolta i la relació amb els companys. Basant-nos en alguns dels seus exercicis investigarem com utilitzar el cos de l’actor de manera integra a l’escenari, combinant exercicis físics i cant coral. També ens enfrontarem a un monòleg o peça de narració teatral i intentarem trobar aquest «fluir» en el text i en el silenci.

Alguns dels punts que investigarem:

 • Moviment i concentració: el control del cos en relació amb els altres i amb l’ espai.
 • Cant i moviment: ús correcte del diafragma, ressonadors, escolta i harmonia.
 • Dramatúrgia de l’actor en cant, text i moviment: les «accions físiques» segons Grotowski.
 • El monòleg i la narració: utilitzarem les eines entrenades amb els exercicis anteriors per posar en escena un monòleg, fluint entre les emocions i sense perdre la connexió amb nosaltres, amb el text i amb el públic.

IMPARTIT PER RICCARDO RIGAMONTI

27/10  –  16h a 20h
28/10  –  16h a 20h
 29/10  –  10h a 14h

PREU: 85€
Alumnes Sans: 65€

RICCARDO RIGAMONTI

 

Actor, autor i director de teatre. Graduat en «Literatura, Cinema i Teatre» a la Universitat de Pavia, el 2006 s’incorpora al «Laboratori Permanent d’Investigació sobre l’Art de l’Actor – LabPerm» de Domenico Castaldo (exalumne de J. Grotowski i T. Richards).

Amb Castaldo, és actor a «Rose’s Action» i «Songs of Simurgh» i participa en sessions d’intercanvi amb ex-alumnes de Grotowski a Polònia, assimilant tècniques que en els anys següents utilitzarà per guiar tallers en universitats, escoles primàries i secundàries, instituts de detenció. El 2007 funda el «C.U.T. Les Enfants Sans Souci», grup de recerca teatral de la Universitat de Pavia. El 2011 s’afinca a Madrid. És co-director de la companyia internacional «Lingua Arts» que produeix espectacles de teatre educatiu en anglès. Actua, entre d’altres, a «Macbeth», «El mercader de Venècia», «La fierecilla domada», «Califòrnia Suite», «Voluntat», «Barbara», «L’avi». Des del 2016 comença un treball sobre els espectacles unipersonals: el 2016 produeix i interpreta Kohlhaas de M. Baliani i R. Rostagno (Candidat Premis MAX 2021 – millor espectacle revelació; Nominat Premis Teatre De Rojas 2022 – millor interpretació masculina a Riccardo Rigamonti). El 2020 escriu, dirigeix i interpreta un unipersonal de teatre narratiu per a públic jove: «El diari secret dels germans Grimm». El 2023 estrena a Madrid el seu últim monòleg, «Italianeses» de S. La Ruina.

 


2022

TALLER CLOWN

La tècnica del clown és profunda, esbojarrada i inesperada. Descobrir el nostre clown és un delit que ens permet transitar el plaer de jugar, convertir-lo en força escènica i compartir-lo amb el públic.
Els principals objectius són: gaudir del plaer del joc, convertir aquest joc en material escènic, aprendre a tolerar el buit i la “no-organització prèvia de l’escena”, aprendre a “deixar anar” el material que no prospera, i a “pescar” en escena el material interessant. Trobar al cos, i no a l’intel·lecte, el material de treball per poder jugar i gaudir, començar a acceptar-se tal com un és, aprofitar la pròpia personalitat, fins i tot amb els elements que considerem «negatius», per poder divertir-nos i jugar.

IMPARTIT PER MARCELO KATZ
10/10  –  17h a 21h
11/10  –  17h a 21h
12/10  –  9:30h a 13:30h  i 14:30h a 18:30h
13/10  –   17h a 21h

PREU: 125€

CURS DE TÈCNICA MEISNER

La tècnica Meisner treballa amb sèries progressives d’exercicis per a desenvolupar l’habilitat d’improvisar, d’accedir a la vida emocional i finalment portar l’espontaneïtat de la improvisació i la riquesa de la reacció personal sobre el text. La tècnica desenvolupa el comportament basat en el sistema Stanislavski, adaptat a l’estil americà anomenat «El mètode».  Durant tres dies es practicaran els exercicis necessaris que condueixen a l’essència de la tècnica. Es treballarà amb text per entendre com poder aplicar la tècnica des de l’inici.
Actors com Robert Duvall, Diane Keaton, David Mamet, Tom Cruise, Kim Basinger, Sydney Pollack i Michelle Pfeiffer, entre d’altres, la fan servir.

IMPARTIT PER DAVID MARTINEZ

HORARI:      23/09  –  16 a 20h
24/09  –   10 a14h
25/09  –  10 a 14h

PREU:    75€ 


2021

Taller de Narració Teatral

«Hacer visible lo invisible»

Dies 9 10 i 11 de Novembre de 2021

De 17h a 21h

Preu: 85€

L’any 1989, a Itàlia, Marco Baliani, sol, assegut en una cadira, estrena «Kohlhaas» basat en un relat d’H Von Kleist. Comença el «Teatro di Narrazione», un gènere que s’inscriurà en la història de teatre italià i recollirà enorme èxit de públic i crítica.
En aquest taller investigarem el poder de la narració dins el mitjà teatral, la seva capacitat de comunicar directament al públic i estimular la seva imaginació, creant un món en el qual cos narrant i públic viatgen junts. A partir d’una història per cada participant afinarem les tècniques i les eines de la narració unint-les a la feina física i sensorial de la interpretació, per intentar crear breus peces de «teatre teatro di narrazione».

Alguns dels punts que investigarem:

 • Què narrar:
  – L’elecció de la història: per què narrem, qui som quan narrem.
  – La dramatúrgia de la narració: l’elecció dels girs de la història, el punt de vista.
 • Com narrar:
  – La relació amb el públic: l’ús correcte de la postura, la mirada i l’escolta per a crear una connexió amb el públic i un espai / temps comú.
  – Ritme i temps: el control de el temps de el relat, la dilatació o la contracció per crear atmosferes diferents.
  – El detall: la creació del món de la història gràcies als detalls d’accions i llocs.
  – L’evocació de personatges: la caracterització dels personatges amb elements físics i vocals.


Imparteix el taller:
Riccardo Rigamonti, actor i investigador teatral. Llicenciat en «Literatura, Cinema i Teatre» per la Universitat de Pavia, Itàlia, el 2006 entra al  “Laboratorio Permanente di Ricerca sull’Arte dell’Attore-LabPerm di Domenico Castaldo (ex alumne de J. Grotowski y T. Richards)”. Allà entrena a diari amb el grup i participa en tallers amb altres ex-alumnes de Grotowski, a Polònia, assimilant tècniques que en els anys següents farà servir per guiar tallers de forma independent. L’any 2007 funda el «C.U.T. Les Enfants Sans Souci «, el seu propi grup de recerca teatral a la Universitat de Pavia i paral·lelament imparteix cursos anuals de teatre en una presó de màxima seguretat. Actualment viu a Madrid, on l’any 2016 funda la companyia NadaDeLirios amb Maria Gómez, estrenant per primera vegada a Espanya una peça clau de teatre italià: «Kohlhaas» de M. Baliani i R. Rostagno, basat en un relat d’H Von Kleist.

 

 

MASTERCLASS
UN VIAJE A TRAVÉS DEL CUERPO

per Analía Puentes (Uruguai)

Dilluns 20 de setembre de 2021
De 18 h a 21 h
al TEATRE SANS

PREU: 35€

MASTERCLASS
TEATRE FÍSIC

Entrenament actoral basat en exercicis de Yoshi Oida
per David Martínez

Diumenge 11 d´octubre de 2020
De 10h a 14h
al TEATRE SANS

PREU: 45€

Descomptes: Curs + Funció: 50€


MASTERCLASS
Expansió del teu artista a través del cos
A càrrec d’Analía Puentes

Dissabte 19 de setembre de 2020
De 10h a 14h
TEATRE SANS

PREU: 40€

 

Com a actriu, creadora i intèrpret practica una rutina d’entrenament per preparar el cos abans d’entrar a l’escena. Des de llavors, utilitzo aquesta eina basada en la respiració, la flexibilitat i l’expansió del moviment, que em permet tenir un cos alerta i energitzat a l’hora de compartir la meva obra artística.

A més de ser actriu de teatre físic, enseny el mètode GYROTONIC® i GYROKINESIS® disciplines que m’han permès desenvolupar aquest escalfament, tant físicament com espiritualment. En aquest sentit, considero que el taller vos servirà per mantenir el teu artista entrenat amb un cos disponible i present.

 

MODALITAT

L’encontre durarà 4 hores. Les activitats es duran a terme de forma col·lectiva, amb una quota limitada. Dirigit a actors, ballarins, músics i artistes de diferents disciplines que tenen ganes de connectar amb el seu cos i creativitat, independentment de l’experiència.

 

RUTINA D’ENTRENAMENT

La masterclass comptarà amb exercicis específics que vos permetran millorar la vostra postura corporal, ampliar la vostra flexibilitat, connectar amb la vostra energia creativa i coordinar la respiració amb el moviment. Després de l’entrenament passarem al joc, a través d’un cos present. Al final compartirem la nostra experiència.

 

 

ANALIA PUENTES

Analía Puentes va començar la seva carrera artística als 18 anys a l’Uruguai al Teatro Circular de Montevideo. Al mateix temps va estudiar la carrera en Ciències de la Comunicació i va treballar durant deu anys en diferents mitjans de comunicació i ràdio, especialitzant-se en cultura (Ràdio Nacional d’Uruguai i Ràdio El Espectador). Es va formar en dansa contemporània amb diferents ballarins i pedagogs de referència del seu país. Al 2014 es va establir a Barcelona per treballar amb la companyia catalana La Fura dels Baus com a actriu i ajudant de direcció a l’espectacle MURS, en el marc del Festival GREC de Barcelona. A part de la seva tasca com a actriu, imparteix tallers per a artistes de diferents disciplines per preparar el cos per a l’entrada a l’escenari. Ha actuat a «Multitud», una creació col·lectiva presentada al festival SALMON de Barcelona. Ha estat creadora i intèrpret del col·lectiu Women Just Dancing (dance-treatro) dirigit per Leilani Weis, realitzant funcions a Irlanda, al Centre Cívic La Barceloneta, Bocanord i residències al centre de creació la Caldera de Barcelona. A Barcelona es va graduar al Laboratori d’Expressió Corporal Dramàtica dirigit per Jessica Walker. També es va formar dins del mètode Keep Moving impartit per la ballarina i educadora catalana Mercedes Boronat. En constant formació, es troba realitzant la Tècnica Meisner a Barcelona amb el seu director Javier Galitó-Cava. A més, integra el col·lectiu de cinema de creació de Chroma Teatre. Ha format part de l’actriu i dramaturga del curtmetratge MA, estrenada a Chroma Teatre el 2020. La seva última peça és «Marie Antoinette» un monòleg de teatre físic de 60 minuts creat al Laboratori de Teatre de Jessica Walker.

 


FES-TE PARTISÀ

Monòlegs de
guerrilla

Crearem un espectacle fet de monòlegs que, emboscats, atacaran al públic, perquè es pregunti: qui els envia? qui els diu? d’on surten? on s’amaguen? com capturar-los? Fins on perseguir-los?

PROGRAMA

Tres bales a la recambra

– Què diu el personatge?
  Construcció del text
  LA LLETRA

– Cóm ho diu el personatge?
  Veritat i versemblança.
  LA VEU

– Perquè ho diu el personatge?
   Motivació, voluntat i desig
   L´OBJECTIU      

LA GUERRILLA

Apunta, dispara
i desapareix

Nombre màxim de participants: 10.
Requisits d’accés: És un taller dirigit a gent que estudia i treballa la interpretació i/o la direcció i/o l’escriptura, dramàtica.
Vine i arma LA REVOLTA

Marcelo Katz (Argentina) és professor, actor i intèrpret.

Els objectius del curs són:
1. Gaudir del plaer del joc
2. Convertir el joc en el material escènic
3. Aprendre a tolerar el buit i la «no-organització»
4. Trobar en el cos el material de treball
5. Començar a acceptar-se tal com som

Els continguts del curs són:
– Estat clownesc
– La projecció
– El pèndol
– L’impuls

PREU: 125€/alumne

Descomptes 10% per alumnes de l’escola

INFORMACIÓ I INSCRIPCIONS 

971 72 71 66 o escola@estudizeroteatre.com


 El treball sobre el buit

LOS ELEMENTOS ESENCIALES DEL DRAMA

EL FUNCIONAMIENTO DEL ESTILO 

Impartit per: Fernando Martínez Monroy

Dies 21, 22 i 24 de setembre

Dimecres i dijous de 18h a 22h i dissabte de 15h a 18h

Idioma: Castellano

Preu: 65€

resized_tallers-apeiron

Descripció: En aquest curs s’estudiarà la morfologia, anatomia i fisiologia del drama, observat com un organisme complex, des d’un punt de vista tècnic, no històric. El referent d’estudi seran precisament les obres considerades, obres mestres, per la seva qualitat i transcendència gràcies al reconeixement que en elles es pot constatar de trets tècnics i temàtics essencials, que transcendeixen en el temps (formes arquetípiques), des Èsquil fins Pinter, Miller, Genet o Beckett. Es tracta d’un curs amb un caràcter predominantment pràctic ja que es proposa que l’alumne desenvolupi habilitats i destreses d’observació, valoració, comprensió, distinció i reconeixement, objectiu que només pot aconseguir-se mitjançant un procés d’aplicació pràctica de conceptes teòrics i eines d’anàlisi , que permeten generar una lectura crítica de les obres estudiades, i per tant, una metodologia per a la comprensió i l’anàlisi dramàtic.

Objectius: En acabar el curs:

  1. L’alumne diferenciarà els conceptes relacionats amb allò dramàtic des de la definició de drama com l’universal, de les formes estilístiques i genèriques com el particular i de l’obra mateixa com l’individual per tal de tenir una visió clara del sistema en què la pròpia obra és generada i que fan possible la Teoria dramàtica.
  1. Mitjançant la reconstrucció del procés creatiu, l’alumne coneixerà els processos intel·lectuals, emotius i espirituals que donen origen a les estructures concretes i abstractes de l’obra dramàtica i que deriven en mecanismes i sistemes (concepció, estil, to-efecte, gènere) susceptibles de ser reconeguts en el drama.
 1. L’alumne reconeixerà en l’estudi del text dramàtic un model d’anàlisi dramàtic íntimament relacionat amb la realitat dels propis textos que li permetrà utilitzar-lo com a eina tant per a la comprensió del procés dialèctic del drama com per a la seva aplicació pràctica en escena.

Temari:

 1. Problemes de mètode: El pensament clar però confús i el pensament clar i distint, en Descartes i el concepte d’estranyament, de Brecht.
  2. La lectura guiada per prejudicis i la lectura de l’objecte des de l’objecte mateix sense intermediaris culturals. Anàlisi de Romeu i Julieta, de William Shakespeare.
  3. L’art com una forma de percepció de la realitat: la Concepció del món.
  4. Dimensions generals de la Concepció del món: L’universal o artístic; l’individual o personal; el particular o cultural o històric: l’obra d’art i el documents històric: Anàlisi comparativa de La llanterna vermella, de Zhang Yimou, 1991 i Roses de tardor, de Jacinto Benavente.
  5. Definició de drama: a) Acció i caràcter (Macbeth); b) Sistema To-efecte: ritme i intensitat; c) Tema (Othello); d) Estructura dialèctica; e) Conflicte; acció dramàtica; f) trama; g) La síntesi dramàtica.
  6. L’estil dramàtic: Formes en què es suscita l’acció: a) el Realisme; b) l’Idealisme (Electra de Sòfocles i Eurípides); c) el Grotesc

LA IMPROVISACIÓN EN EL REALISMO,
Una herramienta para comprender el trabajo del actorImpartit per: Pilar VillanuevaDies 26, 27 i 28 de setembre de 18h a 22hIdioma: Castellano

Preu: 65€

Dirigit a: Estudiants d’actuació, actors, directors, cineastes, dramaturgs, guionistes, improvisadors, i interessats en general en el treball de l’actor i el seu maneig de la tècnica d’improvisació.

Descripció: Aquest curs planteja una revisió dels principis tècnics de la improvisació, així com un entrenament intensiu enfocat a desenvolupar en l’actor algunes habilitats que li permetran assolir improvisacions d’una major qualitat, que puguin per tant, ser-li més útils en l’exploració dels temes propis de l’estudi del realisme.

Objectius: Dotar l’alumne d’una sèrie d’eines que li permetin comprendre, explorar i aplicar els principis de la improvisació teatral en l’estudi de la tècnica d’actuació realista.

Temari:

 1. La Improvisació i els seus principis
 • Què és la improvisació?
 • L’escolta
 • L’acceptació de propostes
 • Desenvolupament d’idees
 1. L’atenció i la percepció
 • La percepció sensorial
 • La percepció cinètica
 • Atenció i concentració
 • Cercles d’atenció (íntim, personal, social)
 • Focus d’atenció
 1. Definició general d’Estil
 •  Concepció del món i Tècnica
 1. L’estil realista
 • Breu descripció dels principis de l’actuació realista
 1. L’estímul i la resposta orgànica
 • La relació
 • La intenció
 • L’acció
 • La reacció
 • El conflicte i el seu desenvolupament
 • La resolució del conflicte
 1. Pràctica: Improvisacions individuals i en parella
INFORMACIÓ I INSCRIPCIONS AL 971 72 71 66