SABATES NOVES PREMI MAX 2020 AL TEATRE SANS

TIAN GOMBAU 
L’HOME DIBUIXAT (Castelló de la Plana)

presenta

SABATES NOVES

30 OCTUBRE
Diumenge 12h i 17h

 

VENDA ENTRADES

PREMI MAX 2020 Millor espectacle per a públic infantil i familiar.
Premi del públic professional, Int. Puppet Theatre Festival «Visiting Arlekin», Omsk (Rusia), 2019
Millor escenografia, Fira de Teatre de Titelles de Lleida, 2019
Millor Espectacle de Petit Formato, FETEN 2019

 

Sabates noves parla amb senzillesa i poesia del fet de créixer
i dels sentiments que això comporta.

 

Un nin estrena sabates i se’n va al riu a berenar. Pel camí, descobreix el món que l’envolta: carrers, cases, paisatges, persones i animals. Les seves sabates van acumulant experiències i ell, a poc a poc, creix. La mida de les sabates ens acompanya en el transcurs dels anys. La mida mesura el peu, però també l’edat, les vivències, la forma com caminem per la vida. Passen els dies, els anys i les capses de sabates. Petitetes, mitjanes, grans, …

Aquest espectacle parteix d’un fet local (una tradició de Vinaròs, un poblet mediterrani) per arribar a l’universal (un petit viatge iniciàtic, d’aprenentatge, de descobriment i de vincle amb la natura). Ens agradaria que, pels petits, aquest muntatge fos una aventura. I que als adults els connectés amb la seva infantesa: les cançons populars, la relació amb la natura, el pas del temps. Perquè treballem tant pels uns com pels altres, per convertir l’estoneta que estarem junts en una vivència més.

Teatre d’objectes recomanat per a infants a partir de 3 anys i públic familiar.

Creació: Jordi Palet/Tian Gombau
Dramatúrgia i direcció: Jordi Palet i Puig
Actor i manipulador: Tian Gombau
Escenografia i objectes: Isa Soto
Música: Òscar Roig
Enregistrament: Temps Record
Músics enregistrament: Olvido Lanza, Benet Palet i Pep Pascual
Il·luminació: Xavi Prieto
Vestuari: Hernán Martínez
Video: Xavi Manzanet
Fotografia: Àlvar Buch
Producció: Tian Gombau

Idioma: Català
Duració: 35 min
Espectacle per a públic familiar (+3 anys)

TIAN GOMBAU-L’HOME DIBUIXAT TÉ 30 ANYS DE TRAJECTÒRIA, HA REALITZAT MÉS DE 3.800 REPRESENTACIONS ALS ESCENARIS DE 45 PAÏSOS DE 4 CONTINENTS, EN 10 IDIOMES I HA REBUT 28 PREMIS, ATORGATS PER PRESTIGIOSOS FESTIVALS I ENTITATS NACIONALS I INTERNACIONALS.LA CRÍTICA HA DIT

LA CALAMANDA
Alícia Coscollano i Massip, Novembre de 2018

Una màgica peça que et transporta per un univers paral·lel creat amb grans dosis d’afecte i estima per l’ofici. L’obra conté moltes lectures. Una teranyina emocional que incorpora objectes molt enginyosos i creatius que aporten un percentatge molt elevat tant estètic com de tendresa. El nuc a la gola és inevitable.

RECOMANA.CAT
Jordi Bordes, Abril de 2019

Diu el lema del festival: “Espectacles que et fan créixer.” Hi coincideix l’espectacle més petit i preciós dels que s’han representat, fins ahir a la tarda, a la Mostra d’Igualada. Amb uns ulls ben oberts, el públic més menut no perd passada. El petit viatge del protagonista i el seu trajecte en una escenografia que es desplega, dona moltes sorpreses. L’Home Dibuixat es posa les sabatilles i incentiva a volar a tothom, menuts i adults. Amb una tendra humanitat.

 

RECOMANA.CAT
Núria Cañamares, Maig de 2019

Senzill, sensible i valuós. Una proposta molt senzilla (i ben feta) de teatre d’objectes. Transmet un valuós missatge: petits i grans, tots creixem, com també ho fa la mida de les nostres sabates. Desborda una gran sensibilitat i atrapa l’espectador de qualsevol edat (als més grans els connectarà amb la infantesa). Un espectacle ideal per batejar-se en les arts escèniques.

 

DIARI DE TARRAGONA
Glòria Aznar, Octubre de 2019

Per als nens és una intrèpida aventura. En el teatre, no se sentia respirar ni a un d’ells. Sabatetes que gairebé volaven per l’escenari. Tian Gombau arriba al cor dels petits espectadors amb un senzill però càlid espectacle. «Sabates noves», una petita joia de pau, 30 minuts de quietud, un bàlsam.

LA VANGUARDIA
Andalusia Febrer 2020

Una creació que recupera una tradició mediterrània. Una història imaginativa que ofereix una doble lectura: els petits viuen les aventures d’un jove que descobreix el món que l’envolta, mentre que els adults reviuen la seva infantesa a través de cançons populars, el pas del temps i la relació amb la natura. Una peça sensible que gaudiran nens, pares i avis.

 

EL PEQUEÑO ESPECTADOR
Lorena Cámara, Novembre de 2020

Senzill, subtil, fabulós. El text és un autèntic conte infantil. Amb una escena de ritme tàctil, s’enalteixen i aguditzen els sentits, i la música acompanya un deliciós titella que surt d’una de les cares de la caixa. Una recreació de situacions possibles carregada de bellesa on la versatilitat de les caixes i la destresa de les mans del seu manipulador Tian Gombau ens enlluernen. Hi ha un doble joc d’escales constant entre personatge i caixa que permet a l’espectador prendre el telescopi i el microscopi per a gaudir de la història des de diferents punts de vista. El camí es fa al caminar. El doble joc constant entre el simbòlic i el real, entre el nen i l’adult, és realment sorprenent i delicat. Els nostres ulls són tremendament expressius, no importa la mascareta que portem posada. Potser, pugui servir-nos per acollir totes aquestes llàgrimes que brollen dels nostres vidriosos ulls al sentir-nos afortunades i connectats amb aquest xiquet interior que gaudeix de tot el que ha passat i demana més; connectats amb el públic, l’autor, el text. Una obra carregada de simbologia, de portes i puntes d’iceberg constants. Gràcies per permetre’ns continuar somiant.

LA RÉPUBLIQUE
Cathy Caldimbide, Gener de 2021

És un públic jove, molt jove («tinc quatre anys!», diuen, estenent la mà amb el polze plegat) que entra a la sala. Tian Gombau dóna vida a caixes i sabates, però no a qualsevol … S’inspira en una tradició local del seu poble natal, a la vora del Mediterrani. Des del principi, els xiquets i xiquetes es van veure atrets per l’aventura de les sabates. Les seves ràfegues puntualitzaran l’espectacle. Els petits espectadors segueixen les mans de Tian Gombau que obren, alinean les caixes amb precisió i delicadesa. Un moment molt tendre i bonic és quan les seves mans donen vida a un suau teclat de piano. Sacsejant-lo, aquest teclat s’enfonsa, es converteix en onades per on navega un vaixell. Moment màgic… El servei d’actuació en directe del CAPB ha merescut les rialles i les alegries dels xiquets, malgrat les instruccions donades que han estat acuradament respetades per tothom.

PUTXINEL·LI
Revista de Titelles, ombres i marionetes Toni Rumbau, Juny 2021

Ens trobem davant d’un artista únic i excepcional, si tenim en compte l’insòlit volum de la seva projecció internacional. La genialitat de la visió de Gombau-Palet és haver partit de dues sabates per explicar la infància d’una persona. Ara, tan importants són les sabates com les caixes que les contenen. A partir d’aquests dos elements i d’una mínima escenografia que ben bé podríem dir, jugant amb el nom de la companyia, apareix dibuixada a l’escenari, Tian Gombau es submergeix en aquest registre narratiu de mínims, que coneix tan bé i tants bons resultats li ha donat: gestualitat continguda, presència tímida però alhora aplomada i tranquil·la, subtils pinzellades de complicitat amb els espectadors, deixant que la força arquetípica i essencial dels objectes i del relat s’expressin per si mateixos. L’altre gran encert de Sabates Noves és haver aconseguit que una història basada en tradicions locals esdevingui una històries universal, capaç de connectar i emocionar a un públic global, sigui a Europa, a la Xina, a l’Àfrica, a les Amèriques o a les Illes Oceàniques. Les pinzellades poètiques de la narrativa desplegada per Tian Gombau es van succeint, i quan tenen l’espectador ben atrapat i ficat a la butxaca, arriba el desenllaç amb un esclat emocional d’una gran potència, que no revelarem per òbvies raons teatrals. El públic, entregat a l’espectacle i al bon fer de l’actor valencià, s’aixecà enardit per aplaudir.

LA RÉGION
Yverdon-les-Bains (Suïssa) L.Pn, 2022

Un passeig d’emocions. Amb aquest espectacle de titelles, l’actor Tian Gombau porta el públic jove a un remolí emocional. Tot es tracta de sabates, però sobretot d’emocions en aquest nou espectacle. Tian Gombau no només ofereix una viva i sorprenent representació de titelles, però també aconsegueix transmetre un missatge ple d’emocions, a petits i grans. Tian Gombau i l’autor i director Jordi Palet transporten el públic en un viatge universal, el de l’aprenentatge de les emocions.

 

PETIT SABADELL
Marc Sabater, 2022

Una meravella minimalista. Aquesta meravella s’hauria de convertir en indispensable en qualsevol temporada per als més petits, però també, i m’atreviria a afegir-hi molt especialment, per als grans perquè «Sabates noves» ens recorda, novament, que això que anomenem teatre familiar no deixa de ser teatre per a tots els públics. O per a tots els públics capaços de deixarse seduir per una bona història explicada des del cor i des de l’emoció. «Sabates noves» és una anècdota local que Palet i Gombau saben transformar en universal i essencial, una metàfora de com mai deixem de créixer, tinguem 5 o 50 anys. Com no pot ser d’altra manera, la proposta té un actiu vital en el saber fer de Gombau, un mestre en la manipulació d’objectes (en aquest cas, principalment, caixes de sabates) que serveixen per desenvolupar l’acció. Però més enllà del seu ofici, a «Sabates noves» brilla especialment el seu magnetisme escènic, la seva capacitat per captar l’atenció dels espectadors des del minut zero, de fer-los sentir a casa i predisposar-los a seguir-lo. La conjunció entre aquest magnetisme i el talent narratiu de Palet fan d’aquest espectacle una petita meravella davant de la qual és impossible resistir-se. Una escenografia tant enginyosa com minimalista i un extraordinari espai sonor acaben per doblegar els més reticents, si és que n’hi ha algun.