L’HOME DEL VOL VERTICAL ATERRA AL TEATRE SANS

LA FORNAL PRODUCCIONS

 

presenta

 

L’HOME DEL VOL VERTICAL

14 i 15 d’octubre
Divendres i dissabte a les 20:30h

 

VENDA ENTRADESPere Sastre Obrador, va ser un pagès de Llucmajor (Mallorca) amb un cervell privilegiat que emmirallat pels avanços del seu temps, a principis del segle XX, va dissenyar i construir un prototip d’helicòpter. Aquest és el late-motiv que ens empeny a contar una història que va més enllà d’aquest fantàstic succés.

Hem gratat dins la passada centúria, des del bessó dels anys vint fins als dies finals de la segona república, uns anys vertiginosos d’idees i progrés com no s’havia vist mai, on especialment destacà la cursa aeronàutica que va ser liderada per França i els Estats Units.

Però tanmateix Pere Sastre, en Pere de Son Gall, va fer que Mallorca també formàs part d’aquesta carrera i és aquí on nosaltres incidim en la nostra proposta. Una proposta dins la línia de la companyia, que lluny de voler fer un espectacle anecdòtic i decimonònic, -al marge ser un treball històricament rigorós dins les llicències que la ficció permet-, ens serveix per parlar de Mallorca, dels mallorquins i mallorquines, dels temes que ens han desdibuixat com a societat, i ens han atorgat el segell de ser una terra conservadora que pràcticament va passar de l’activitat primària al turisme, deixant-se, majoritàriament pel camí, l’herència cultural, rebutjant la innovació tecnològica i abocant-se a les desigualtats socials

AUTOR: Joan Gomila
INTÈRPRETS: Joan Gomila, Xesca Forteza i Joan Aguiló.
DIRECCIÓ ACTORAL: Frederic Roda
AJUDANTIA DIRECCIÓ: Francina G. Ars.
DIRECCIÓ PRODUCCIÓ I CONCEPTE ESPECTACLE: Joan Gomila
DISSENY DE L’ESCENOGRAFIA I VESTUARI:
Joana Serra
CONSTRUCCIÓ ESCENOGRAFIA: Felip Forteza
PRODUCCIÓ EXECUTIVA I ASSISTÈNCIA TÈCNICA: Antoni Gomila Servera
TÈCNIC DE SO I VÍDEO: Gabriel Padilla
IL·LUMINACIÓ: Joan Gomila i Gabriel Padilla

IDIOMA: català

DURACIÓ: 70 min

Espectacle per a públic jove i adult

OPINIONS DEL PÚBLIC

El prosceni podria ser el de qualsevol hospici o sanatori de Rosselló-Porcel, Màrius Torres, o Thomàs Mann. Una habitació massa blanca, d’un blanc lletós..Tot impolut i immaculatat. Al costat del llit una finestra ampla, sempre tancada on hauria de penetrar la claror però ben romànticament, tot esdevé una nit de trons, llamps i pluja. Acompanyem Pere de son Gall a les darreres hores de la seva vida amb la visita del seu amic Gabriel Moragues que ens contarà les peripècies i odissees pretèrites en un biopic atractiu i desenfadat. La interpretació de Joan Gomila resultat solvent i ben travada. Cal destacar la bellesa del quasi-monòleg poètic amb una riquesa lèxica que recorden l’eixutesa de la terrenca de veus líriques com ara Blai Bonet o Damià Huguet

Carles Cabrera. Esbós de la crítica a El temps de les arts

 

Sense paraules, una obra espectacular. M’ha emocionat, encantat. L’actuació de Joan Gomila és majúscula. Feia temps que no disfrutava tant.

Catalina Rafela


Admir la teva actitud amb el teatre. El teu compromís amb fer de l’escenari un lloc on créixer com a espectador i ciutadà. El que vaig veure al Teatre del Mar em va semblar un grandíssim exemple de Compromís, estimació i cariño cap al gènere teatral. Una peça deliciosa que me va descobrir una història totalment desconeguda. On et vaig veure passar per infinitat de registres, sempre amb un llenguatge acurat i estimulant

Pablo López. Ex-director adjunt al Teatre Principal de Palma

 

Fascinant! La història és increïble i molt propera. La posada en escena és fantàstica. Cal la pena conèixer i saber, gaudir com a espectador.
Elisabet


Emocionada. Un espectacle fantàstic: text, interpretació i muntatge. Reivindicació necessària d’un personatge.  Didàctica i emotiva. Gràcies
Elisabet Vaquer


Fantàstica! La interpretació de Joan Gomila impressionant, com es mou per l’escenari, com parla, com interpreta. I la interpretació del malalt Pere de Son Gall, perfecte. I sense menysvalorar la interpretació de la monja., un paper curt però molt correcte.
Mayte Font


Genial. La història commou i la interpretació de Joan Gomila encara més. Vaig gaudir de bon de veres
Bàrbara Cànoves


Me va agradar incommensurablement. La interpretació és magistral. Em va emocionar la història tan fidelment contada. Tant de bo que les institucions l’aprofitassin
Joan Salva


N’he gaudit molt tant de la història com de la representació! La documentació de l’època, l’ambientació, de la situació històrica i sociocultural que envolten en Pere, no té desperdici! Heu fet un treball immillorable!!! Cal que en gaudeixin i en reflexionin molts d’espectadors amants del teatre. Faré córrer la veu.
Teresa Gener


«Hem gaudit moltíssim, el text és exquisit i la interpretació fabulosa, plena de matisos i dinamisme. En una paraula, ens ha encantat!»
Ilde Muñoz


«Un 10. Actuació impecable; text una passada. En Joan Gomila ho broda»»
Joana Sales

«Una obra mestra»
Joana

«Fantàstic, va ser una gran experiència»
Antònia


«Una gran obra. Boníssima, un tema que remou sentiments, tractat amb gran professionalitat i una espectacular interpretació. No puc deixar de recomanar-la a tots els meus coneguts. Crec que hi ha obra per molt de temps»
Francisca Gayà


«La Fornal és un espai on poder exercir l’art de l’escena amb llibertat. Ho demostra
amb L’home del vol vertical, quasi un monòleg en prosa poètica. Una petita i fina
perla. Una autèntica gran miniatura que et fa retornar la fe en la cultura.
Xavier Gelabert


Molt inspirat, l’autor -Joan Gomila- es mou a gust en un text ple de referències a les primeres passes de l’aeronàutica fins a canalitzar aquesta història per la senda desgraciada del llucmajorer Pere de Son Gall, que va dissenyar un prototip
d’helicòpter. Amb un aire poètic, sobre una història malferida, amb reflexions tendres, posa el matís humà que l’obra agraeix. Enhorabona
Antoni Truyols